top of page

Λίγα λόγια για τη προβολή ταινίας ''bang bang club''



Το Σάββατο 27/1/24, πραγματοποιήθηκε η προβολή ταινίας ''Bang bang club'' στο χώρο του σχολείου μας. Η δράση αυτή έγινε  σε συνεργασία με τον δάσκαλο του τμήματος φωτογραφίας Δημήτρη Σεϊταρίδη τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά!

Μια ταινία όπου πέρα από ψυχαγωγία αποτέλεσε κυρίως τροφή για σκέψη, ανάλυση και συζήτηση.


"Το Κορίτσι και ο Γύπας"


Μία αναφορά στη πολυσυζητημένη φωτογραφία του ΝοτιοΑφρικανού φωτορεπόρτερ Κέβιν Κάρτερ μέλος της ''ομάδας'' bang bang club. Πρόκειται για το "Κορίτσι και τον γύπα". Απαθανατίζοντας το 1994, με τον φακό του τις συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης στο Νότιο Σουδάν, έρχεται αντιμέτωπος με το θέαμα ενός μικρού κοριτσιού, το οποίο εξαντλημένο από την πείνα, κάνει ένα διάλειμμα πριν φτάσει στον σταθμό τροφοδοσίας του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, ένας γύπας πλησιάζει στα 2 με 3 μέτρα το παιδί, περιμένοντας τον θάνατό του για να το κατασπαράξει.


Το παιδί που φωτογράφησε ο Κέβιν Κάρτερ, σε απόσταση αναπνοής από τον γύπα.


Ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες της μη επαφής με τα θύματα, ο Κάρτερ φωτογραφίζει το κορίτσι, προσθέτοντας στο θέμα, και το όρνεο να καιροφυλακτεί. Επί 20 λεπτά, η προσοχή του φωτογράφου ήταν εστιασμένη στον φακό και στις οπτικές από τις οποίες θα μπορούσε να τραβήξει καλύτερα, το "θέμα" του. Οι New York Times αγόρασαν και δημοσίευσαν αμέσως, την φωτογραφία, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και κατηγοριών εναντίον του φωτογράφου. Η δημοσίευση της φωτογραφίας ωστόσο, έφερε ως αποτέλεσμα την παροχή βοήθειας στα πληγέντα χωριά του Σουδάν.

Ένα χρόνο μετά, και παρά την μεγάλη έκθεση που του εξασφάλισε το Βραβείο Πούλιτζερ για την συγκεκριμένη φωτογραφία, ο Κάρτερ αυτοκτονεί σε ηλικία 33 ετών.


Απόσπασμα από το σημείωμα που άφησε, πριν αυτοκτονήσει, αναφέρει:

"Λυπάμαι, ειλικρινά λυπάμαι. Ο πόνος της ζωής ξεπερνά την χαρά της. Και την ξεπερνά ως το σημείο εκείνο, που πια η ζωή δεν αντέχεται. Οι εφιάλτες από τις ζωντανές μνήμες από δολοφονίες, και πτώματα, και θυμός πολύς, και πόνος ανείπωτος, για παιδιά που πεινάνε, για τρελούς, συχνά και αστυνομικούς που πατάνε τη σκανδάλη, δεν αντέχω άλλο. Φεύγω...".


Το ερώτημα που τέθηκε είναι αν μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο?


Τα προβλήματα του Σουδάν δεν λύθηκαν. Ακόμα και σήμερα στήνουνε καρτέρι οι γύπες.

Η εν λόγω φωτογραφία όμως, ευαισθητοποίησε πάρα πολλούς ανθρώπους και έκανε γνωστό, σε ολόκληρο τον κόσμο, το Αφρικανικό πρόβλημα.


Όπως είπα και στην αρχή τροφή για σκέψη, ανάλυση και συζήτηση.








35 views0 comments

Comments


bottom of page